zondag 5 februari 2012

Sneeuw: mooi of lastig?

Het citatenmuseum vroeg "Sneeuw vind je dat mooi of lastig?" Ik dacht: "Wat is dat nu voor vraag?" Als je warm binnen zit en je ziet de vlokjes dwarrelen en de wereld langzaamaan steeds witter worden, is sneeuw natuurlijk mooi. Maar als je diezelfde middag je kinderen nog naar school moet brengen en je slipt met je auto waardoor je met drie jengelende kinderen schuin op het kruispunt staat, is sneeuw vooral lastig.

Twee dagen geleden bedekte de sneeuw in een paar uur tijd heel Nederland. De wereld ziet er nu mooier, veiliger en meer tevreden uit. Het geluid wordt gedempt en langs de dijken zie je kinderen vrolijk sleeën. Maar de schaatsers vinden de sneeuw vooral lastig. Een plassentocht wordt voorlopig niet officieel uitgezet. Het ijs groeit maar langzaam aan ondanks de lage temperaturen ´s nachts.

Zes jaar geleden ging ik skiën samen met mijn lief, zijn ouders, zijn zus, haar man en onze eerste dochter. Het werd een bijzondere week. Dat kwam vooral door het bijzonder goede weer wat we de hele week hadden. Het was zo´n klassieke skivakantie waarin het elke avond sneeuwde en we overdags heerlijk konden skiën terwijl de zon vrolijk scheen. De ouders van mijn lief beleefden veel plezier aan de vele wandelingen met hun kleindochter die lekker sliep in haar kinderwagen. En mijn lief en ik konden samen met schoonzus en haar man lange tochten maken. Eén tocht leidde ons langs een prachtige plek. In de zomer waren daar watervallen maar nu was het allemaal bevroren en was het water veranderd in prachtige ijspegels.

Het was de perfecte week. En toch kwam er een abrupt einde aan omdat we door een weerwaarschuwing besloten ´s avonds nog te vertrekken in plaats van ´s morgensvroeg. De tocht naar huis was een bizarre ervaring. De hele snelweg was veranderd in een spekgladde ijsbaan. We zagen het grootste gedeelte geen hand voor ogen. En ondanks dat we maar 30 kilometer per uur konden rijden op de snelweg kostte het ons ontzettend veel energie doordat het bijna niet lukte de auto in de baan te houden. Ondertussen huilde onze dochter, ze kon door de trage snelheid de slaap niet vatten. Vele uren later kwamen we uitgeput in Nederland aan waar we bij het eerste wegrestaurant stopten en gingen ontbijten. Ondanks dat we voor ons gevoel een helletocht hadden gemaakt, bleek het nog een goede beslissing te zijn geweest. Het gebied waar we zo heerlijk hadden geskied was in een paar uur tijd veranderd in een sneeuwhel. Mensen hebben nog dagen vastgezeten omdat het gebied door de vele sneeuw onbereikbaar was geworden.

Sneeuw: mooi of lastig? Wat is dat nu voor een vraag?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten